logo

Sýrový koláč s červenou řepou a medovou cibulí

Přestože se s námi léto na dlouhou dobu rozloučilo, můžeme si užívat i jiné hřejivé radosti, než je slunce. Sklenka vína rozzáří každý krásný okamžik, a tím spíše, když máte něco dobrého k zakousnutí. Zkuste si připravit lehce nasládlý sýrový koláč, kde dominuje plná chuť právě dozrálé červené řepy. K vínu ideální volba! Tento recept si pro Vás připravila Martina z blogu Vařeniště. Nechte se inspirovat i dalšími recepty na její stránkach.

jak na to?

1. Upečeme řepu

Červenou řepu (neoloupanou, vcelku) zabalte do alobalu, položte na plech a při 210 °C pečte přes hodinu doměkka. Upečenou řepu nechte vychladnout, poté oloupejte.

2. Připravíme těsto

Mouku promíchejte se solí a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na menší kousky a promíchejte prsty s moukou. Přidejte vejce a zpracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny.

3. Medová cibule

Mezitím si připravte medovou cibuli. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte, dokud neztratí křehkost a nezačne hnědnout. Během opékání promíchávejte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a přidejte k cibuli. Asi minutu promíchávejte. Přidejte med a míchejte, dokud se v něm všechna cibule neobalí. Poté zalijte octem a vínem. Pozvolna nechte tekutinu vyvařit.

4. Vyválíme těsto

Těsto vyndejte z lednice, propracujte a položte na hladkou podložku. K rozvalování použijte potravinářskou fólii, aby se vám těsto nelepilo na váleček. Rozválejte na plát větší než je pečicí forma. Těstem vyložte formu a urovnejte okraje. Přebytečné těsto odkrájejte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a vyložte alobalem. Celou formu vysypte luštěninami, aby bylo těsto při předpékání zatížené a nedělaly se bubliny. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a předpékejte 15 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut.

5. Připravíme náplň

Vejce rozšlehejte s tvarohem. Přidejte najemno nastrouhaný sýr a najemno pokrájený rozmarýn. Podle chuti osolte.

6. Naplníme

Na předpečený korpus rozprostřete medovou cibuli. Náplň rovnoměrně rozprostřete na cibuli.

7. Pečeme

Červenou řepu nakrájejte na půlkolečka silná asi 2 – 3 mm. Zbylou cibuli nakrájejte na velice jemná půlkolečka. Na náplň skládejte půlkolečka řepy a prokládejte cibulí, dokud celou plochu nezaplníte. Posypejte najemno pokrájenými ořechy a vložte do trouby. Pečte při 170 °C 30 – 35 minut.

co budeme potřebovat?

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 90 g másla
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce (2 do náplně)
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 velká nebo 2 menší červené cibule
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plná lžíce medu
  • ½ lžíce octa (nejlépe červený vinný ocet)
  • 2 lžíce portského vína (jde nahradit červeným)
  • Čerstvě mletý pepř
  • 50 g Grana Padano (18 - 20 měsíců)

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.