Superhrdina, který vás vždycky ochrání před nebezpečným světem. Pevný jako skála, sebejistý a připravený postavit se komukoliv a zahnat každé riziko daleko a pryč od vás. A zároveň hodný, veselý, pozorný, láskyplný a jeho speciální schopností je, že vám každý večer přečte pohádku na dobrou noc.
Ano, je to TÁTA.
A ten si určitě zaslouží, aby byl aspoň jednou v roce patřičně oceněn, a to právě třetí červnovou neděli, v den svátku všech tatínků. Co dělá větší radost než dobré jídlo?
Zkuste tomu svému připravit třeba pravý domácí burger, na kterém si rozhodně pochutná. Recept pro vás připravila naše skvělá ambasadorka Bára alias Máma peče doma.
Nejprve si udělejte kvásek. Ve velké míse smíchejte kvasnice, mouku a mléko. Vše důkladně promíchejte. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat aspoň 45 minut. Kvásek bude v sobě mít bubliny a hezky vám vyběhne.
Do kvásku poté přidejte vejce a rozmíchejte, dokud nebude směs hladká.
V jiné míse smíchejte cukr, sůl, mouku a postupně přidávejte ke kvásku s vejci. Vše dohromady smíchejte, dokud nebude těsto provlhčené. Poté dejte těstu 10 minut pauzu.
Do odpočatého těsta přidávejte postupně máslo ve 4 menších dávkách. Těsto můžete hnětat vařečkou nebo v robotu.
Jakmile bude těsto hladké, je třeba ho hnětat ještě zhruba 10 minut. Hotové těsto je vlhké, měkké a pěkně se odlepuje od stěn nádoby. Těsto zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto vyklopte na vál, ukrajujte zhruba 75–80 g porce a šoulejte kuličky. Skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem (nechávejte mezery mezi jednotlivými brioškami aspoň 5 cm). Na plechu je nechte dokynout ještě 50 minut.
Troubu si rozpalte na 205 °C.
Těsně před pečením briošky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 12–15 minut, dokud nebudou na povrchu krásně zlaté. Dejte vychladnout na mřížku.
Z masa si tvarujte bochánky, které před položením na gril osolte, opepřete a potřete olejem. Opékejte z každé strany 5 minut a poté nechte v alobalu mimo žár odpočívat 7 minut. Potom alobal otevřete a dejte na maso plátek chedaru.
Briošku potřete dýňovým pyré a dále nandejte maso s chedarem, opečenou slaninku, nasekané vlašské ořechy, rukolu a nakonec to všechno polejte medovo-hořčicovou omáčkou. Propíchněte špejlí a nechť vás provází Síla 🙂