Lehký a chutný oběd nebo večeře do 30 minut? Žádný problém. Zkuste těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkou, navrch pár strouhnutí Parmezánu nebo Gran Moravie a o příjemný chuťový zážitek máte postaráno.
Dáme vařit vodu na těstoviny ve velkém hrnci. Až začne voda vařit, osolíme, vložíme těstoviny a promícháme, aby se neslepily. Česnek nakrájíme na drobné plátky a pak ještě na proužky. Lístky bazalky svineme (jako doutník) a pokrájíme na tenké proužky.
Do pánve dáme rozehřát olivový olej. Přisypeme česnek a opékáme zhruba minutu (česnek nesmí zhnědnout). Přidáme rajčata z konzervy a promícháme, ztlumíme na střední plamen a necháme chvilku probublávat.
Do omáčky přidáme 4 lžíce osolené vody z těstovin a promícháme. Opepříme, znovu promícháme a ochutnáme. Můžeme přidat lžičku cukru, ale není to nutné. Zamícháme a ochutnáme, případně dosolíme (pokud nestačila voda z těstovin). Stáhneme z plotny.
Těstoviny scedíme a necháme trochu odkapat. Mezitím do pánve s omáčkou vhodíme 2/3 bazalky. Následně zasypeme těstovinami. Rychle promícháme a podáváme, případně posypeme zbytkem bazalky a strouhaným sýrem.
Upozornění: pokud chcete tento recept připravit v bezlepkové variantě, kupte si bezlepkové těstoviny. Obdobně pokud byste ho chtěli připravit ve veganské variantě, vynechte sýr, nebo ho nahraďte rostlinnou alternativou.