Každý má rád jedlé dárky. Udělají velkou radost a přitom vám doma nezabírají místo (nebo jen do doby, než je sníte). Naše ambasadorky Martina Lancingerová (Vařeniště.cz) a Bára Gorecká (Máma peče doma) pro vás připravily recepty na super jedlé dárky, které udělají pod stromečkem velkou parádu.
Doba přípravy: 45 minut
Množství: cca 500 ml
Domácí kondenzované mléko:
Salko/kondenzované mléko
300 ml plnotučného mléka
100 g cukru
20 g másla
Na dokončení:
1 lžíce instantní kávy
200 ml 30% smetany
200 ml bourbonu (nebo rumu)
Suroviny vložte do kastrolu a přiveďte k varu.
Plamen trochu ztlumte a vařte za občasného míchání asi 30 minut, dokud mléko nezhoustne. Hustší bude ještě po zchladnutí, ale pokud se vám zdá, že je mléko řídké, ještě raději chvíli vařte.
Instantní kávu zalijte asi dvěma lžícemi vroucí vody a rozmíchejte. Přilijte ke kondenzovanému mléku. Přilijte smetanu a bourbon a důkladně promíchejte.
Skladujte v lednici cca 2 týdny.
Doba přípravy: cca 1,5 hod.
Množství: cca 400 ml
1 kg červené cibule (oloupané)
6–7 lžic oleje
140 g třtinového cukru
5 stroužků česneku
200 g nastrouhaného jablka (bez slupky)
1 lžička mletého zázvoru
250 ml červeného vína
40 ml červeného vinného octa
¼ lžičky soli
Čerstvě mletý pepř
Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V hrnci nebo vysoké pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna restujte. Občas promíchejte.
Za takových 30 minut (dřív ne), přidejte cukr a asi 5 minut promíchávejte. Přidejte nakrájené jablko, česnek nakrájený na tenké plátky nebo podrcený, zázvor a promíchejte. Nechte dusit asi 10–15 minut. Poté přilijte víno a ocet a nechte pomalu vyvařit. Podle chuti osolte a opepřete.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1 sklenice (cca 250 ml)
300 g lískových oříšků
1 lžíce ořechového oleje
50 g hodně tmavé čokolády (použila jsem 90%)
2–3 lžíce kakaa (nejlépe raw)
1 lžička mleté skořice
Podle potřeby můžete osladit javorovým sirupem
Ořechy rozložte na plech a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Asi po čtvrt hodině vyndejte z trouby a promněte v utěrce, abyste oříšky zbavili slupek.
Ořechy přendejte do mixéru. Mixujte asi 10 minut, dokud nevznikne pasta. Během mixování stěrkou odlepujte ořechy od stěn mixovací nádoby.
Než umixujete ořechy, rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
Když jsou oříšky rozmělněné a pouštějí tuk, přidejte asi lžíci ořechového oleje, rozpuštěnou čokoládu, kakao a skořici. Mixujte, dokud se přísady dobře nepropojí.
Podle chuti doslaďte.
Uchovávejte v lednici. Pokud budete chtít nutelu roztírat třeba na palačinky, vyndejte ji předtím na chvíli z lednice, aby povolila, protože čokoláda jí trochu „zhutní“.
Doba přípravy: 1 hodina
Množství: cca 4 středně velké sklenice
1,5 kg oloupaných mandarinek (slupku nevyhazujte)
1 citron
1 Gelfix Extra
600 g cukru
Z kůry mandarinek odstraňte bílou část. Opatrně jí seřízněte ostrým nožem. Nakrájejte kůru na slabé proužky. Odvažte si asi 30 gramů. Z citronu nastrouhejte kůru.
Kůru dejte do hrnce a zalijte horkou vodou. Vařte asi 10 sekund. Pak slijte, opět zalijte horkou vodou a zase vařte 10 sekund. Slijte, zalijte horkou vodou a vařte asi 15 minut do změknutí.
Mandarinky nakrájejte na plátky. Dejte do hrnce a za občasného míchání pozvolna vařte 30 minut.
Gelfix smíchejte se dvěma lžícemi cukru a přidejte k mandarinkám. Vařte minutu. Přisypejte cukr a za častého míchání vařte 5 minut.
Marmeládou naplňte sklenice, pořádně uzavřete a otočte dnem vzhůru na několik minut.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 malé skleničky (cca 450 ml)
1 hrnek najemno nasekaných bylinek (směs)
1,5 –2 hrnky soli
Bylinky promíchejte se solí a projeďte krátce v mixéru. Rozložte na plech a vložte do trouby (nejlépe na horkovzduch a při mírné teplotě, asi 40 °C sušte. Během sušení promíchávejte.
Pokud nevíte čím udělat svým blízkým, kamarádům, nebo kolegům v práci o Vánocích radost, tak pro ně vyrobte… sůl! Ukážete jim, že je máte rádi jako sůl (ne v očích).
Říkáte si, jak vyrobit sůl? Úplně jednoduše ☺ Všechny ingredience dejte do mixéru, nechte 30 sekund mixovat a dárek je na světě ☺
150 g mořské hrubozrnné soli
10 g kari
5 g Garam masala
5 g kurkumy
1 vrchovatá lžíce kmínu
150 g mořské hrubozrnné soli
20 g pepperoncina
180 g hrubozrnné himálajské soli
2 g sušené levandule – květu
10 g provensálského koření
110 g hrubozrnné himálajské soli
1 lžička fenyklu
½ lžičky šafránu
200 g hrubozrnné himálajské soli
Sušená kůra z 1 citrónu
3 snítky čerstvého rozmarýnu