Připravte si letos bramborový salát trochu jinak, bez obrovského množství majonézy, bez jablek či šunky. Jen brambory a pár dalších surovin a hlavně – horký vývar!
V dostatečně velkém hrnci v osolené vodě uvařte omyté brambory ve slupce (zhruba 15–20 minut, záleží dle velikosti). Na vedlejší plotýnce si mezitím rozehřejte vývar. Ocet s moštem, olejem, špetkou soli a pepře a pokrájenou šalotkou a hořčicí nalijte a nasypejte do uzavíratelné skleničky. Uzavřete víčkem a několikrát energicky překlopte a promíchejte. Znovu opakujte těsně předtím, než budete směsí zalívat brambory.
Jakmile projde vidlička bramborou jako máslem, brambory slejte, za horka okamžitě oloupejte slupku a rychle je pokrájejte na plátky zhruba 0,5 cm široké. Dejte do dostatečně velké mísy a přelijte kořenící směsí z protřepané skleničky a asi 100 ml teplého vývaru. Rukama opatrně (aby se brambory moc nepolámaly), ale energicky – co nejrychleji, promíchejte brambory s tekutou směsí. Tekutina během pár minut zhoustne a vsákne se. Pokud je třeba, přilejte ještě vývar. Ochutnejte a případně mírně dolaďte. Salát by měl být ochucený dostatečně výrazně, protože se při pobytu v lednici jeho chutě ještě rozleží.
Do takto připraveného salátu přidejte lžíci bílého jogurtu a zarovnanou lžíci majonézy. Opět jemně promíchejte, aby hmota rovnoměrně obalila všechny brambory. Pak přidejte ostatní suroviny – pažitku, jarní cibulku, zavařené okurky nadrobno nakrájené, vařené vejce – případně další suroviny dle vašeho výběru. Naposledy promíchejte a uložte do chladu do druhého dne. Salát je však velmi dobrý i vlažný.