logo

Vánoční smažená ryba v bylinkové krustě

Letos zkuste filety z kapra obalit trochu jinak než v klasickém trojobalu – použijte bylinkovou krustu z čerstvé strouhanky, možná už ho nebudete příště dělat jinak 🙂

jak na to?

1Vytvořte směs na obalování

Bílé pečivo dejte do food procesoru a přisypejte nahrubo pokrájené bylinky (podle chuti lze přidat i sušená rajčata či parmezán, pro větší křupavost cornflakes), a citronovou kůru, promixujte na jemnou drť.

2Rybu omyjte, nasolte a napepřete

Rybu omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Nasolte a napepřete.

3Co mít nachystané?

Nachystejte si tři talířky, do jednoho nasypejte mouku a přistrouhněte do ní muškátový oříšek. Do druhého vyklepněte a rozkvedlejte vejce. Do třetího vysypejte ochucenou strouhanku.

Do pánve s vyšším okrajem nalejte potřebné množství oleje. Rozpalujte, dokud se olej mírně nevlní a po vhození drobečku nezačne okamžitě bublat. K ruce si nachystejte dost velký talíř či mísu vystlanou papírovými utěrkami. Vedle si nachystejte pár dalších utěrek na přikrytí.

4Obalování a smažení

Postupně obalujte filety v mouce, vejcích a strouhance. Když máte všechny obalené, vkládejte opatrně do oleje. Mělo by ho být dost, aby se ryba celá „utopila“ a kolem filetů se ihned vytvořila pěkná celistvá krusta.

Pak mírně ztlumte plamen a smažte dozlatova. Tenčí kousky tak 2 minuty, vyšší 3–4 minuty. Pak ihned vyndejte a nechte na papírových utěrkách okapat. Podávejte ihned nebo dejte do teplé trouby vyskládané v jedné vrstvě.

co budeme potřebovat?

  • 4 rybí filety, stejně velké
  • 4 plátky toustového chleba
  • snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, pár lístků bazalky či šalvěje, petrželka
  • kůra z biocitronu nastrouhaná na jemno
  • 2–3 vejce
  • mouka - asi 100 g, dle potřeby
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek (volitelně)
  • olej na smažení (dle velikosti pánve/fritézy, do výšky asi 4-5 cm), arašídový nebo řepkový

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.