Chuť a šťavnatost dodá kotletě marinování v solném roztoku. Zázrakem osmózy lák vniká do masa a kotleta se stává šťavnatější a chutnější.
Vepřové se vzájemně přitahuje s jablky.
Příprava masa a naložení: 2 – 4 hodiny
Grilování: 20 minut nepřímé, 8 – 14 minut přímé
Ingredience na 4 porce.
Maso opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Kotlety položíme do pekáče tak, aby se vešly vedle sebe. Nakrájenou cibuli položíme na maso, přidáme bobkový list, skořici, pepř, nové koření a hřebíček.
Ve velké míse smícháme sůl a hnědý cukr. Přidáme horkou vodu a šleháme, až se cukr a sůl rozpustí. Vmícháme studenou vodu, bourbon a 2 lžíce oleje. Touto směsí zalijeme kotlety a několikrát je v láku obrátíme, aby byly stejnoměrně prosáklé. Přikryjeme a uložíme je do lednice na 2 – 4 hodiny. Během té doby je ještě jednou nebo dvakrát obrátíme.
Rozpálíme gril na vysokou teplotu, rošt potřeme olejem. Maso necháme okapat a osušíme ho kuchyňským papírem, aby se odstranilo všechno volně ležící koření. Maso potřeme z obou stran olejem. Kotlety rozložíme dále od ohně, po 20 minutách je přesuneme přímo nad žhavé uhlí (plynový plamen). Grilujeme pak nepřikryté 4 – 7 minut z každé strany. Vždy po 2 minutách je otočíme o 90°, aby se při grilování vytvořila na povrchu masa pěkná mřížka.
Křen, jablka, cukr, ocet, masový vývar a skořici dáme do mísy, dobře promícháme a necháme asi hodinu odležet v chladu. Podle chuti dochutíme octem, solí nebo i cukrem.
k masu se výborně hodí jednoduše upravený listový salát a opečená bagetka