logo

Vepřová kotleta na grilu

20120102_005911

Chuť a šťavnatost dodá kotletě marinování v solném roztoku. Zázrakem osmózy lák vniká do masa a kotleta se stává šťavnatější a chutnější.

Vepřové se vzájemně přitahuje s jablky.

Příprava masa a naložení: 2 – 4 hodiny
Grilování:  20 minut nepřímé, 8 – 14 minut přímé

Ingredience na 4 porce.

jak na to?

1Příprava masa

Maso opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Kotlety položíme do pekáče tak, aby se vešly vedle sebe. Nakrájenou cibuli položíme na maso, přidáme bobkový list, skořici, pepř, nové koření a hřebíček.

2Příprava láku na naložení

Ve velké míse smícháme sůl a hnědý cukr. Přidáme horkou vodu a šleháme, až se cukr a sůl rozpustí. Vmícháme studenou vodu, bourbon a 2 lžíce oleje. Touto směsí zalijeme kotlety a několikrát je v láku obrátíme, aby byly stejnoměrně prosáklé. Přikryjeme a uložíme je do lednice na 2 – 4 hodiny. Během té doby je ještě jednou nebo dvakrát obrátíme.

3Grilování

Rozpálíme gril na vysokou teplotu, rošt potřeme olejem. Maso necháme okapat a osušíme ho kuchyňským papírem, aby se odstranilo všechno volně ležící koření. Maso potřeme z obou stran olejem. Kotlety rozložíme dále od ohně, po 20 minutách je přesuneme přímo nad žhavé uhlí (plynový plamen). Grilujeme pak nepřikryté 4 – 7 minut z každé strany.  Vždy po 2 minutách je otočíme o 90°, aby se při grilování vytvořila na povrchu masa pěkná mřížka.

4Jablečný křen

Křen, jablka, cukr, ocet, masový vývar a skořici dáme do mísy, dobře promícháme a necháme asi hodinu odležet v chladu. Podle chuti dochutíme octem, solí nebo i cukrem.

Náš tip

k masu se výborně hodí jednoduše upravený listový salát  a opečená bagetka

co budeme potřebovat?

  • 4 velké kotlety (každá asi 2 1/2 cm silná, po 300 - 350 g)
  • 1 malá cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 kousek skořice
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce hrubé soli
  • 1 hrnek horké vody
  • 2 hrnky studené vody
  • 3 lžíce bourbonu
  • 4 lžíce oleje z vlašských ořechů (nebo rostlinný olej)
  • Jablečný křen
  • 2 - 3 lžíce najemno nastrouhaného křenu
  • 3 nastrouhaná kyselejší jablka
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce silného hovězího vývaru
  • na špičku nože skořic
  • 1 lžíce cukru (moučka)

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.