Asijská kuchyně je v poslední době velmi oblíbená. Zkuste náš recept na vietnamské banh-mi bagety s masovými kuličkami, nakládanou zeleninou, chilli a koriandrem. Jedná se o vietnamský street food v křupavé bílé bagetě, která je upomínkou na to, že Vietnam byl dříve francouzskou kolonií.
Nejdříve připravte nakládanou zeleninu. Je dobré, aby se nechala odležet v chladu alespoň hodinu před plněním baget. Můžete si jí klidně připravit více, v lednici vám v nálevu vydrží zhruba měsíc.
Očištěnou mrkev i ředkev nakrájejte na tenké sirky. Z uvedených surovin umíchejte nálev a dořeďte vodou podle chuti. Uložte do lednice.
Připravte si všechny suroviny na pracovní plochu. Všechny přísady si pečlivě odměřte předem, práce pak bude mnohem snazší. Jarní cibulku, česnek a koriandr nasekejte nadrobno (klidně v robotu), přidejte k mletému masu společně s cukrem, solí, pepřem, škrobem, rybí omáčkou a srirachou. Dobře promíchejte (můžete přidat 2–3 lžíce studené vody) a mokrýma rukama tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Takto zpracujte všechno maso, vyskládejte na tác a dejte na 20–30 minut vychladit do lednice, aby kuličky zatuhly a dobře držely tvar.
V mezičase smíchejte majonézu se srirachou, nakrájejte chilli papričky na tenké plátky, jarní cibulku na šikmé plátky, koriandr posekejte nahrubo a okurku omyjte a pokrájejte na tenké špalíky či plátky.
Dejte si rozehřát silnostěnnou pánev s trochou oleje či sádla. Z lednice vyjměte masové kuličky a opečte je do zlatava na pánvi. Vyjměte jednu kuličku a rozkrojte, ujistěte se, že střed není syrový (případně opékejte déle, na nižší teplotu a často obracejte).
Bagety podélně rozkrojte, vydlabejte střed a případně mírně opečte v toustovači. Vydatně pomažte ochucenou majonézou. Poklaďte okurkou, masovými kuličkami, chilli, nakládanou zeleninou, koriandrem a jarní cibulkou.
Hương vị tốt! (Dobrou chuť!)