Vinařství SYFANY, které dnes vede mladý vinař Jakub Zborovský, bylo založeno v roce 2009, jako součást rodinného zemědělského podniku ve Vrbici, v mikroregionu Modré hory a ve Velkopavlovické podoblasti.
Šetrnými postupy ve vinicích i ve sklepě vznikají velmi osobitá vína, která se vám představí v celé své přirozenosti a svéráznosti. Tato vína jsou zároveň plná energie, kterou nasála z lidí, díky jejichž úsilí se dostala na tento svět.
Hrozny, z nichž toto víno pochází, rostly a zrály ve vinici, jejíž poloha byla pečlivě vybrána s ohledem na specifické nároky této odrůdy. Díky náležité péči v průběhu celého roku dosahují hrozny té nejvyšší kvality. Zpracováním hroznů původními postupy – používanými již našimi předky – se dostává vínu plné a osobité chuti. V průběhu vzniku vína nebyly až na nezbytný SO2, použity žádné další přísady, jež zásadně ovlivňují charakter vína. Veškerá manipulace je prováděna převážně cestou samospádu.
Víno vyzrává až do doby sudové zralosti v dřevěném sudu, speciálně určeném pro danou odrůdu. Nepoužíváme žádné moderní vinařské technologie ani řízené kvašení a selektované kvasinky, víno získává své kvality zejména správným zacházením s jemnými kaly, které jsou pro jeho vývoj absolutně nezbytné.
Hrozny, z nichž vytváříme víno, pochází z našich vlastních vinic, které se nachází z velké části v okolí Vrbice a část ve Velkých Pavlovicích.
O naše vinice se staráme s ohledem na dlouhodobou udržitelnost a rozmanitost živočišných i rostlinných druhů v naší krajině. Považujeme za nezbytné podporovat přirozené funkce agroekosystému, které jsou zemědělskou produkcí přímo či nepřímo ovlivňovány.
Velkopavlovická podoblast, kde se vinice nacházejí, bývá právem označována za srdce výroby moravských červených vín. Podloží se skládá z vápenitých jílů, slínů, pískovců a slepenců, což je mimořádně vhodné pro pěstování modrých odrůd.
„Naše rodina vytváří víno bezmála s pětisetletou tradicí. A proto si také uvědomujeme, že i k naším vinicím, odkud veškerá naše vína pochází, musíme přistupovat s patřičnou úctou a šetrností. Díky tomuto přístupu nám dávají kvalitní a přirozenou úrodu každý rok a bez zbytečné zátěže životního prostředí a ochuzování biodiverzity v krajině.“